A Clean, Modern Look in Your Kitchen

Another effective tip to control construction dust is to hang plastic drop cloths known as zipwalls around the area of renovation. But excess of movement should be avoided as it allows the dust to potentially escape and settlement. Little preparation will land you with a much smoother, better and convenient house built perfect and completed on time.
Read more “A Clean, Modern Look in Your Kitchen”

RIBA names top 20 homes for 2017 in House of the Year award longlist – 20 contenders

Richard Meier’s first UK building and a cork-covered holiday home in Essex marshland are among the 20 contenders for this year’s RIBA House of the Year Award.

The Royal Institute of British Architects’ annual award is given to the best house or extension completed by an architect in the UK in the last year.

Included in this year’s longlist is a Dorset retirement home by Ström Architects, which first featured on Dezeen as a series of hugely popular renderings three years ago, and a residence with rippling white walls that crowns the White Cliffs of Dover by Tonkin Liu.

Oxfordshire Residence; Oxfordshire, England, by Richard Meier & Partners Architects

The 2017 RIBA House of the Year Award longlist follows the announcement of the 2017 RIBA National Awards earlier today.

There’s a cross-over between the two lists, with Shawm House by MawsonKerr Architects, and Caring Wood by Macdonald Wright Architects and Rural Office for Architecture both longlisted for the House of the Year Award and recognised in this year’s RIBA National Awards – putting them both in the running for the illustrious Stirling Prize.

The winner of the 2017 RIBA House of the Year Award will be announced this autumn.

Woodman’s Treehouse; Dorset, England, by Brownie Ernst and Marks

Last year, the award went to Richard Murphy’s “box of tricks” house in Edinburgh, which features secret hatches, moving walls and a sliding ladder.

Past winners of the award, which was originally set up in 2001 as the Manser Medal, include Skene Catling de la Peña for the Flint House and and Carl Turner Architects for Slip House.

Scroll down to see the full list of this year’s contenders:


› Peacock House; Suffolk, England, by BHSF Architekten with Studio-P
› Redshank; Essex, England, by Lisa Shell Architects with Marcus Taylor
› Shawm House; Northumberland, England, by MawsonKerr Architects
› No 49; London, England, 31/44 Architects

Highgate House; London, England, by Carmody Groarke

› The Cooperage; London, England, by Chris Dyson Architects
Hidden House; London, England, by Coffey Architects
› Whole House; London, England, by Hayhurst and Co
› 6 Wood Lane; London, England, by Birds Portchmouth Russum Architects
Highgate House; London, England, by Carmody Groarke

The Quest; Dorset, England, by Strom Architects

› Cob Corner; Devon, England, by David Sheppard Architects
› Hill House; Bath, England, by Mike Keys and Anne Claxton
The Quest; Dorset, England, by Strom Architects
› Woodsman’s Treehouse; Dorset, England, by Brownlie Ernst and Marks
Oxfordshire Residence; Oxfordshire, England, by Richard Meier & Partners Architects with Berman Guedes Stretton

Hidden House; London, England, by Coffey Architects

Caring Wood; Kent, England, by Macdonald Wright Architects and Rural Office for Architecture
› South Street; East Sussex, England, by Sandy Rendel Architects
Ness Point; Kent, England, by Tonkin Liu
› Newhouse of Auchengee; Ayrshire, Scotland, by Ann Nisbet Studio
› Edinburgh Rd; Edinburgh, Scotland, by A449 Architects
› Fernaig Cottage; Wester Ross, Scotland, by Scampton and Barnett Architects

Diébédo Francis Kéré’s Serpentine Pavilion photographed by Jim Stephenson

These images by architectural photographer Jim Stephenson offer an in-depth look at this year’s Serpentine Pavilion, an indigo-blue structure designed by Burkinabe architect Diébédo Francis Kéré.

Stephenson took the photographs at a press preview of the pavilion this morning, ahead of its official opening on 23 June.

The oval-shaped structure, designed by Berlin- and Burkina Faso-based Kéré, is defined by curving indigo-blue walls, a slatted timber roof and a poured-concrete base.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

Kéré is the 17th architect to take on the annual commission for the pavilion, which is erected each summer outside the Serpentine Gallery in London’s Kensington Gardens.

His design is based on the idea of a tree as a place of shelter from the elements and as a gathering spot.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

The walls of the pavilion are made up of batons of blue-stained wood, which are arranged to create triangular panels. A perforated pattern created by the gaps between each panel allows natural light to shine through the walls.

Overhead, a ring-shaped slatted-timber roof is tiled to direct rain down into a central courtyard, transforming it into a waterfall.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

“It feels very solid and grounded without being heavy. From the renders, I had imagined it would be perfectly circular, but when you see it in person you realise it isn’t, and because of this the plan allows for a constantly changing view,” Stephenson told Dezeen.

Stephenson captured the pavilion on the opening morning – assisted by Swedish photographer Kristina Salgvik – but has also been shooting it throughout the construction.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

“Every step reveals something different – as a photographer it’s a very generous building,” Stephenson told Dezeen.

“During construction I had the chance to see it with water flowing off the roof into the central courtyard and that’s a beautiful touch – a pavilion that has the potential to celebrate all elements of the British weather!”

The shots were taken using a Nikon D800E digital SLR camera throughout, in conjunction with a 24 millimetre PC-E tilt-shift lens to control perspective, and 50-millimetre and 105-millimetre prime fixed-focal lenses.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

The photos include a shot of Kéré – dressed in a blue suit, to match the blue background of his pavilion – being interviewed by Cate St Hill of Blueprint magazine.

Stephenson can also be spotted in the photos, as can Dezeen’s Oliver Manzi.

Kéré explained the symbolism of the rich blue this morning, that in his village of Gando in Burkina Faso, young men traditionally dressed in the colour for first dates.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

“In my culture blue is an important colour. For a young man when you’re going to meet the dream of your life for the first time, you wear the best clothes you have,” he said.

“What I wanted to do here, I wanted to present myself, my architecture, in blue – it is a great place, and if you have the chance to do something like I did here you come with your best colour, you show yourself from your best side. This is indigo blue.”

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

Kéré grew up in Gando before moving to Berlin to study architecture and engineering at the Technische Universität.

He was selected to design this year’s pavilion by Serpentine Galleries director Hans Obrist and CEO Yana Peel with the help of architects Richard Rogers and David Adjaye. He unveiled his initial plans for the pavilion back in February.

Serpentine Pavilion by Jim Stephenson

Past Serpentine Pavilions have been designed by architects including Bjarke IngelsPeter Zumthor, Frank Gehry, Herzog & de Meuron and Sou Fujimoto.

Kéré’s Serpentine Pavilion opens to the public from 23 June until 8 October 2017.

dRMM builds Oldham Maggie’s Centre around a courtyard with rippling glass walls

A courtyard with undulating glass walls descends from the base of the stilted wooden structure of this Maggie’s Centre for cancer care in Oldham, England, which has been designed by London studio dRMM.

The studio used tulipwood to clad the structure, which at one side projects out over a stone wall. Selected for its positive connotations, the material is intended to create a natural and organic environment for future patients to experience within the centre.
Photograph by Alex de Rijke

“In wood there is hope, humanity, scale, warmth, and nature’s clever plan to absorb carbon. Wood is a non-toxic, versatile, benign, anti-carcinogenic material. People like wood, but steel and concrete are the industry default,” said studio director Alex de Rijke.
Photograph by Alex de Rijke

The rectilinear building is raised above a garden filled with trees, and accessed by a wood and steel staircase at the back. A balcony stretches across the entrance side of the centre to provide an outdoor seating area, while at the rear, where the building juts out over a stone wall, a long horizontal window wraps the facade.
Photograph by Jasmine Sohi

At the centre of the building, tall trees and plants emerge through the courtyard, which has glazing that follows a rippling curve around the interior perimeter.
Photograph by Alex de Rijke

“The building design is deliberately less about form and more about content – a well-made, carefully proportioned, simple box of surprises,” said de Rijke, who selected a cross-laminated timber structure for the design.

“Nature and daylight – the view of the ground below and sky above – has been brought into the interior in an unexpectedly powerful way; a large asymmetrical hole through which a tree grows marks the centre with an absence.”
Photograph by Alex de Rijke

The centre is constructed from over 20 prefabricated panels of cross-laminated American tulipwood, ranging from 0.5 metres to 12 metres long. The tulipwood CLT was engineered for its unique strength and lightness, as well as its sustainability and holistic qualities.
Photograph by Alex de Rijke

Yellow-laminated flooring traces the pathway built around the courtyard, with enclaves built into the interior timber structure for patients to sit look over the trees and plants outside.

Thin strips of timber are echoed in the ceiling of the interior space, which when combined with the natural environment of the inner courtyard, create a softer and welcoming environment for patients.
Photograph by Alex de Rijke

“One of the side effects of chemotherapy is that hands and feet can be very sensitive,” explained de Rijke. “So one of the reasons timber was used in this project is because it is warm to the touch.”

“But the use of wood at Maggie’s is just part of a bigger design intention to reverse the norms of hospital architecture. Where clinical institutionalised environments and management procedures can make patients feel dispirited and disempowered.”
Photograph by Alex de Rijke

The Maggie’s buildings invite architects to try and define what they call the architecture of hope,” he continued. “Maggie’s Oldham has a built-in, very visible holistic design message that supports the central aims of the design – to uplift and offer hope to people living with cancer.”
Photograph by Jon Cardwell

The Maggie’s cancer charity was founded by the late Maggie Keswick Jencks and her husband, architecture theorist Charles Jencks, to offer support to cancer sufferers and their relatives.

So far, 19 Maggie’s Centres have been built across the UK, including designs by Snøhetta and Amanda Levete, all of which offer a non-clinical environment where anyone affected by cancer can stop by for advice or support.

Last year, Norman Foster completed his Maggie’s Centre in the nearby city of Manchester. Foster, who won a battle with bowel cancer over a decade ago, gave the design for his hometown a timber-lattice structure, an angular greenhouse and a flower garden.

Grenfell Tower residents to be rehomed in luxury Kensington blocks by Squire and Partners

Survivors of the Grenfell Tower fire are to be given permanent homes in luxury apartment blocks by London practice Squire and Partners that are nearing completion at High Street Kensington.

The UK government’s communities secretary Sajid Javid announced the plans earlier today, one week after the fire that has so far claimed 79 lives.

The Corporation of London has bought 68 flats to be used as social housing for residents of the Kensington and Chelsea borough.

They were bought from the quota of 120 affordable homes in the development, which also will include 301 private homes and 92 “extra-care” homes.

“The 68 affordable homes were always designed as part of the original scheme for Kensington Row,” the developer Berkeley Group Holdings told Dezeen.

The apartments in Kensington Row, where private homes are on the market for between £1.6 and £3.5 million, are expected to be fitted out in preparation for new tenants to move in by the end of July.

“The residents of Grenfell Tower have been through some of the most harrowing and traumatic experiences imaginable and it is our duty to support them,” said Javid.

“Our priority is to get everyone who has lost their home permanently rehoused locally as soon as possible, so that they can begin to rebuild their lives,” he added.

“The government will continue to do everything we can as fast as we can to support those affected by this terrible tragedy.”

The developer has committed additional construction workers to speed works on the project, while the government has provided extra funding to hasten the fit-out of the apartments.

The range of one, two and three-bedroom apartments are split across two blocks and located just off Kensington High Street – just under two miles from Grenfell Tower. Facilities will include a five-star hotel-style concierge service and a cinema.

“Work is ongoing to identify the needs of those affected who have lost their homes and match them to suitable housing,” said the Department for Communities and Local Government in a statement.

“The expectation is that these new properties will be offered as one of the options to permanently rehouse residents from Grenfell Tower,” it continued.

“The increase to local social housing is a significant step towards meeting the government’s commitment that every family from Grenfell Tower will be rehoused in the local area.”

The decision follows calls from Labour Party leader Jeremy Corbyn to requisition vacant housing in the borough to rehome survivors of the fire.

The government has given £202,000 from an emergency fun to the 180 families affected by the Grenfell Tower disaster, who have been temporarily housed in hotels.

Prime minister Theresa May has apologised for the “failure of the state, local and national, to help people when they needed it most”. She has now pledged government funds to cover the legal costs of victims and survivors participating in the public inquiry into the tragedy.

Springtime Renovation: Get Your Windows Winter Ready

For many potential buyers, kitchen is often a deciding factor before purcha sing or declining a house. Hence it is a smart move to renovate the Kitchen before putting your house for sale. More often than not, it can earn you about 70 percent return on investment once the sale is through. It need not be expensive. Small changes can go a long way.

Read more “Springtime Renovation: Get Your Windows Winter Ready”

Before Making Your Dream Living Room Make 3D Room Model

Home renovations, especially those involving plentiful of demolition can be a very dusty affair. This nasty dust can easily free flow through the air and into your house to form a thick film on your entire furniture, possessions and the floor. To save yourself from arising potential health issues and hassles of cleaning, try the followings tips.

Read more “Before Making Your Dream Living Room Make 3D Room Model”

Forget Backyard, Build a Swimming Pool Instead

Needs to be remembered that the total cost incurred for remodeling by you must never exceed the value that your home value can support. Its advisable to limit it to anything between 6-10 percent of total home value to get decent returns. Create a list of priorities based on what sells in a kitchen and ensure to meet.

Read more “Forget Backyard, Build a Swimming Pool Instead”

Adding Room in Town House: The Only Way to Go is Down

But excess of movement should be avoided as it allows the dust to potentially escape percent of total home value to get decent returns. Create a list of priorities based on what sells in a kitchen and ensure to meet them. Without compromising on architecture, opt for simplicity and add some wow features like extra drawers, pull out pantry etc.
Read more “Adding Room in Town House: The Only Way to Go is Down”